Örtagården 10 år, 30 juni 2004- 2014.

Örtagården 10 år 2014-06-30

Tiden har rusat iväg och redan har det gått 10 år. Visst minns vi den varma sommaren 2003, då vi rev den gamla örtagården vid Solgården för att flytta till denna plats. Tack alla ni som var med och kämpade i värmen med att gräva, bygga, kärra och kratta sand mm. Ett troget gäng som gick att muta med fika och mat. Roligt hade vi också . Traktorförare, snickare, planterare, alla bidrog efter förmåga. Sorgligt är dock att flera har lämnat oss. Vi saknar dem, dom fattas oss. Tacket är inte mindre för det:” Väl gjort du trogne tjänare” som det står i Bibeln.

2004 kom med glädje först invigningen av plommonet. Veckan därpå invigningen av Örtagården. 2 regniga högtider, men humöret var på topp. Hans Hedberg gladde oss genom att även närvara när Örtagården invigdes. Hans H. sa till mig ” tänk om mamma Ingeborg hade fått vara med om det här”.

Den utlovade högtidstalaren uteblev utan att meddela detta. Snopet eller hur?

Årstiderna har växlat och förbättringar och andra ändringar har skett. Tack alla ni som bidrog med pengar till gärdsgården. Tack till grabbarna som svetsade de nya kanterna till växterna. Tack alla ni andra som bidragit till vår Örtagård. Många gånger har jakten på speciella växter tagit tid. Vi bor ju där vintern bestämmer vad som kan överleva. Därför så varierar en del av växtsorterna år från år. Glädjestunderna är många, som när bybor stannar till och växlar några ord med oss som är här och jobbar. Familjedagen och dagen med förstaklassarna är jätte- fina stunder. Vi försöker visa barnen aktsamhet om naturen, djuren och varandra. För turister som rastar eller kommer långväga ifrån är det trevligt att få berätta om samhället, och om vad Ingeborg Hedberg betytt för trädgårdsodlingen här i Köpmanholmen. Många busslaster har jag guidat i Örtagården och i Brukskyrkan.

Varje år klappar hjärtat extra hårt när trädgården vaknar. Då vaknar även lusten för några att vandalisera i parken. Det är med bävan vi kommer hit ”Vad kan ha hänt i natt.? Till och med en december dag när Roland kom hit, då hade bänkar tippats och även burits in i skogen. Lyktor skadade mm. I år maj var nästan alla namnskyltar bortsparkade och även flyttade. Ängeln var bruten lös och tippad. En riktig röra som tog många timmar att fixa till.

Dagen innan hade vi städat och krattat och vi gladdes åt att det var fint. Tack till Dig som ringde och berättade vad som hänt. Det är tyvärr, i många samhällen som ungdomar har fel sysselsättning på kvällarna.             

 En stor tacksamhet känner vi för alla som ger gåvor till Minnesfonden samt vid gratulationer. Det är ett stort bidrag till att vi kan underhålla Örtagården. Det närmaste som måste göras är att gräva och hitta felet för belysningen. Samt nya kanter kring gångvägarna.    Har ni förslag på vidare utveckling av trädgården.  Vad skulle ni vilja ha? Hör av er.  Betyder Örtagården något för Köpmanholmen eller för dig.                      Brittie Näslund