Det här med Örtagården i Köpmanholmen började på Solgården.Ett dagis som hade en simbassäng fylld med sand. Ordf. Brittie blev tillfrågad av Samhällsföreningen, som då ägde fastigheten Solgården. -Vad gör vi med bassängen.- Vi gör en Örtagård i den.Och så blev det. Frivilliga krafter ställde upp och den blev jättebra. Vi blev utsedd till Västernorrlands vackraste örtagård/trädgård efter något år.Så blev Solgården såld till privata ägare och vi fick flytta på oss till infarten Brukskyrkan.
Ett markområde ställde kommunen upp med.Det var att riva den på Solgården och börja om från början.Men villiga armar och ben kom med. Det var en rolig vår och sommaren 2003.Vi jobbade och fikade,jobbade och åt god mat.Men färdigt blev det.Brittie hade ett förslag som vi byggde efter.
Örtagården skulle vara ett stort träd med blad och frukter.Om ni ser så är brunnen nere vid roten.Grusgångarna är stammarna och löven är där örterna planterats.Vi försöker att bygga vidare på vår Örtagård ,då den är
trädgårdsodlareförenings ansikte utåt.Hans Hedbergs plommon som nu finns i Örtagården gör den inte mindre intressant.Många  turister kommer, då vi nu har vägskyltar med Örtagård på.