Så här blev vårt höstmöte 10 oktober.

Äppeltema på Höstmötet i Köpmanholmen.

Köpmanholmens Trädgårdsodlareförenings höstmöte den 10 oktober hade valt Äpplet som tema när man samlades i PRO- Allgården i Köpmanholmen. Ordförande Melinda Grundberg hälsade ett 40-tal medlemmar välkommen till ett annorlunda dukat bort.

Vad bjuder man på när det handlar om äpplen? Det blir säkert äppelpaj/kaka med vaniljsås… Vi gör något annorlunda sa damerna i styrelsen. Det blev Digestivekex med Brieost och äpple chutney. Panna cotta med Äppelkompott. På borden fanns även äppeldryck och kaffe/Te att dricka.

Brittie Näslund var ”inbjuden som Äppelexpert” där hon började med att läsa ramsam; Äppel, päppel pyron paron… Vi börjar från början med Adam och Eva….?

Att välja rätta sorter är viktigt. Tänk på var du bor. Vilken Zon tillhör vi? Att plantera trädet på rätt plats är viktigt. Att du inte gör en rund grop, utan en mera fyrkantig grop, då äppelträdet oftast har stått i en rund kruka i handelsträdgården. En fyrkantig grop gör det lättare för ”krukrötterna” att växa utåt. Äppelträdet får den grenkrona man vill ha. Att du plockar dem försiktigt om du tänker lagra dem en tid. Brittie tycker att butikerna behandlar äpplen helt fel, då de tippar ur äppellådorna i fruktdisken. Odlarna är försiktiga medan butikerna  är oförsiktiga. Måste du bespruta träden? Gör det när bladknopparna börjar synas eller före/efter blomningen. Nu finns  det en ”växtsåpa” att köpa för att spruta träden. Härdiga äppelsorter: Zon 1-4 : Rödluvan, Tranparante Blanche (pollinerar flera sorter, blir snabbt bruna och dåliga.) Bra är även; Oranie, Melba, Silva, Farmors juläpple, Alice och Sävstaholm.(Blir stort) När du köper äppelträd, läs vilka sorter de pollinerar sig med. Se till att du har någon av dessa sorter i närheten. Det finns sorter som är självfertila, läs eller fråga! Medlemmarna fick titta i Äppelböcker under kaffepausen.

En Solrostävling har avgjorts i början av september. Plantor delades ut i början av juni månad vid Konsumbutiken. Den 3 september var det höjdmätning.  1:a Sofia Grundberg 231cm, 2:a Vilma Ögren 230 cm, 3:a Patrik Vestin 222cm.

Ett tack till Brittie för kursen hon hade under våren och kvällens ”Äppelexpert”. Dragning på lotteriet, information om julfesten i slutet av november. Ordförande Melinda tackade alla som kom.