Höstmötet med Blåbär!

Höstmöte med Blåbär hos Köpmanholmens Trädgårdsodlareförening.

Onsdagskväll den 11 oktober samlades medlemmar i Pro- Allgården för att bli nyfiken på att skaffa blåbärsbuskar i sin trädgård. På de dukade borden var det bara ”blåbärstema” i alla former.

Ordförande Melinda Grundberg hälsade ett 40-tal medlemmar välkomna. Ett särskilt välkommen till kvällens gäst Monica Söderström som driver Billa Blom och Glad i Grönt trädgårdsdesign. Monica fick inleda kvällen med att berätta förutsättningarna för att kunna ha blåbärsbuskar i trädgården. Det går bara inte att gräva ner dem om du inte kan ordna en miljö som liknar ”skogsmark” där blåbär trivs. Har du en naturtomt med barrskogsområde har du en klar fördel. Eller du kan enkelt bygga ett område med torv/barr/sand, så att det liknar skogsmark där blåbär trivs.

Sedan är det att välja rätta sorter som avkastningsmässigt, smaker passar dig. Sorter som kommer från Nordamerika/Canada/ Ryssland, verkar passa våra odlingszoner bäst. Sedan finns det svenska som baltiska sortiment. Vissa sorter är självfertila andra behöver Han/Hon sorter för att sätta blommor/blåbär. Det här med sorter som passar kan våra trädgårdsmästare som säljer blåbärsbuskar för de har ”läst på”.( Monica Söderström hade ett recept med sig som du kan använda.)

Nu smakade det bra med varm blåbärssoppa med vispgrädde och kardemumma delikatesser. Till kaffet blev det blåbärsmuffinns. Under tiden såldes lotter på ett prisbord som innehöll allt.

Brittie Näslund läste ett kåseri med namnet ”Fosterbarnet Hulda”, som även finns att läsa i Själevadsposten, där Brittie skriver sina funderingar om små och stora händelser. (kåseriet finns att läsa i detta reportage)

Dragning på lotteriet och information om nästa samling den 29 november med ”lilla julafton” träff fick avrunda höstmötet med Blåbärstema. Ett Tack till Monica Söderström och ansvariga i styrelsen som skötte det praktiska arbetet.